Tudor-Tim Ionescu, consilier ALDE la Primăria Capitalei a depus un proiect privind interzicerea vânzării animalelor de companie în pet-shop-uri, poiect care se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei. Consilierul ne-a făcut câteva precizări pe acest subiect.

Invitat la interviurile DC News, Tudor-Tim Ionescu a precizat:

“Proiectul se numeşte interzicerea comercializării câinilor şi pisicilor în pet-shop-uri şi comerţuri similare. Că e târg, că e un domn care se plimbă pe stradă cu pui de câine şi-l vinde pe 500 de lei… Că pe un site cineva pune 3 poze cu un căţel… Acest proiect prevede şi amenzi. El este urcat deja pe site-ul primăriei. (vezi mai jos, după VIDEO – n.r.) Oricine poate să vină cu propuneri pe site, dar intenţia este de a organiza şi o dezbatere fizică în care să invităm la consiliul general toate părţile interesate: antreprenori, asociaţia chinologică, felinologică, ONG-uri şi să-şi expună un punct de vedere. Pentru că acest proiect este o copiere, şi nu ezit să o spun, a modelului american. M-am uitat şi m-am documentat luni de zile cu privire la legislaţia care este acum în State şi în câteva oraşe de acolo: Miami, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Austin fiind cele mai cunoscute care prevăd că orice pet-shop poate să comercializeze câini şi pisici, dar cu două condiţii: unu, ca acele animale să provină din crescătorii autorizate (să aibă certificat de origine) sau, doi, ca acele animale să provină din adăposturi, sau asociaţii de profil de pe raza municipiului, în cazul nostru, Bucureşti.

Care este scopul: De mult prea multe ori cetăţenii sunt înşelaţi de aceste pet-shop-uri. Conform reglementărilor internaţionale, o canisă, care are pedigree şi toate certificările, nu poate, conform Federaţiei Chinologice Internaţionale de data aceasta, să vândă animalul său în pet-shop. Ce am văzut că se întâmplă în România, dar şi în alte ţări, este că s-au dezvoltat adevărate ferme de câini şi pisici, în funcţie de cererea pieţii. Şi aşa, se apucă speculanţi să împerecheze fără să aibă habar şi apoi le vând. Din aceste aşa zise ferme provin animale care de multe ori sunt bolnave sau care, când cresc, sunt altceva decât ceea ce ar trebui să fie. Chiar am văzut ceva care m-a scârbit: ŞAPTE zile garanţie la achiziţionarea animalelor. Adică, pe româneşte, dacă-ţi murea câinele în ziua a şaptea îţi luai banii înapoi, iar dacă-ţi murea într-a opta… asta e… a depăşit termenul de garanţie! Ori asta, în Bucureşti, cred că este inacceptabil. Şi mi-aş dori ca acest proiect de hotărâre să aibă parcursul pe care l-au avut alte două hotărâri pe care le-am iniţiat eu. Şi anume să devină legi naţionale.” ne-a declarat consilierul Tudor-Tim Ionescu.

Sursa: https://www.dcnews.ro/interzicerea-vanzarii-cainilor-si-pisicilor-in-pet-shop-uri-tudor-tim-ionescu-un-lucru-m-a-scarbit_587770.html